Friday, July 13, 2012

USA_06: Zavody v Truckee & Twin Peaks


Tak se po tydnu zase dostavam k memu blogu - ne ze by nebylo o cem psat. Spis jsem na to nak nemel naladu a hlavne jsem cekal, az zverejni fotky ze zavodu, kterych jsem se zucastnil (a které dopadly zazrakem), abych sem nejake mohl dat. Cekani se vyplatilo tak napul - sice fotky zverejnili, ale zjistil jsem, ze se za ne plati :D V plnem rozliseni 30 $ za fotku - dekuji, nechci.. Tak jsem koupil aspon jednu cilovou v zakladnim webovem rozliseni.. 

Ted uz teda k tem zavodum a tomu, co jsem za poslední dny prozival. Jak jsem zminil v poslednim blogu, minule 2 tydny jsem hodne pracoval (soupl jsem tam i několik 10h) + trenoval, coz si vybralo dan v podobe unavy, tak se ted snazim vic odpocivat. Po 8 dnech bez volneho dne jsem se konecne dockal - minulou nedeli jsem mel volno. Zase tak moc jsem si neodpocinul, prihlasil jsem se totiz na bezecke zavody v mestecku Truckee, ktere je asi hodinu cesty z meho domu.  Premital jsem zda se mam prihlasit na 10tku nebo pulmaraton (oboje terenni, takze zadny super rychle casy, spis uzivani trati :-)), ale vzhledem k te unave jsem zvolil jen kratsi desitku. I tak start v 9:00 (kvuli pozdejsimu vedru) pro mne znamenal vstavani pred 6 ranni. To se samozrejme nepovedlo. 

V 7:02 vstavam s vedomim, ze jsem za startovne zaplatil 50 $ ... Balim se asi za 15-20 sekund. Beru kolo a jedu na posledni mozny bus - 7:10. Mam stesti, TART bus jednak stiham, jednak drzak na kolo není obsazen. (v kazdem autobuse jsou jen 3 drzaky na kola). V Tahoe City musim presedat na bus do Truckee a tam uz stesti dochazi - drzaky na kola jsou obsazeny, kolo musim nechavat zamcene u lampy na namesti a do Truckee vyrazim bez kola. V Truckee na aut.nadrazi je zpozdeny bus cca v 8:20, ja jsem asi 4-5 km od startu neznamym smerem a do startu zbyva necelych 40 minut.. (kolo jsem si chtel vzit prave proto, abych z nadrazi na start dojel rychlejc a nemusel tam bezet). Kolo nemam, na start bezet musim.  V 8:42 to stále nevypada, ze bych se místo konani zavodu priblizoval - ze sportovniho  arealu, do ktereho jsem zdalky miril a myslel si, ze to je místo startu, se vyklubalo male letiste. Propadam panice a vidim moje dollary za startovne letet z okna, takze zkousim zoufale stopovat. Aaa - stesti, první auto a hned mi nabidne, ze me na start zavodu hodi.. Cislo vyzvedavam cely udychany v 8:52. Parada, davam jeden gel, cislo na sebe a jdu na start.

Tak to byla pro mne asi dokonala predstartovni priprava. Jeste po prvnim kilometru zavodu jsem se musel pochechtavat nad svym dnesnim ranem.. Opravdu jsem se na závod vůbec nesoustredil. Z toho vyplynulo, ze asi na 3.km zjistuji, ze závod vedu (!!!) - prede mnou jsou jen 4 borci, co ale bezi pouze 5tku. Trochu zklidnuji tempo a závod si uzivam, nikam se nezenu. Na první obcerstvovacce me dobiha Chris - nabouchany tricatnik „beham jen tak pro srandu - terenni maraton kolem 3h“. Chris ze me ma respekt, protože jsem mu na startovni care stihl nakukat, ze desitku mam 36-37 (CR silnice a Lake Tahoe trail je velky velky rozdil..). Jeho respekt kazdopadne netrval zase tak dlouho a po asi 2km spolecneho behu me utika - dochazi mi totalne energie -> beh z nadrazi + zaludek postradajici snidani si zacinaji vybirat svou dan. Kazdopadne, ani nevim jak, dokoncuji na 2.miste celkove v case 40:34 (asi ze 40 lidi, ten cas je nakonec celkem kvalitni vzhledem k terenu, kopcum a nadmorske vysce) První v „20-29“ (nutno priznat, ze jsme v této kategorii byli tri :D - takze to neprecenuji :-) ) - byl to ale pro me velky zazitek, byt na bedne, kazdopadne bych to doopravdy neprecenoval, konkurence tentokrat nebyla nijak velka - z tech 40 lidi vykonnostnich bylo jen tak 5-10. To ale nic nemeni na tom, ze jsem si to vazne uzival a jednou jsem byl ten, kteremu ostatní při dobehu v cili fandili :-) Jinak Chris mi dal na poslednich 4km 2 minuty :D Jako cenu utechy mi nabidl, ze me po pozavodni barbeque hodi na nadrazi v Truckee, abych tam znovu nemusel bezet :-) Na konci srpna mu to v Incline Village na horske 10tce oplatim!

Porad tady na blogu zminuji nejake mesta, Truckee, Incline Village, Tahoe City, Lake Tahoe :D atd atd - a nic jsem o nich poradne nenapsal - o tom tedy v pristim blogu, na který snad nebudete cekat zase tyden :-)
Zavod byl v nedeli. V utery jsem mel se stestim další volny den - tentokrat jsem si ho urcil jako laundry day - proste jsem chtel zajet do TC a vyprat si :-) V pondeli vecer tento plan ovšem ztroskotal při pohledu na mapu - byl jsem jeste nadseny z tech zavodu a pln sil - proto jsem vymyslel monstrozni plan. 17km kolo na Barker Pass (z toho 10km prudkych serpentin do 2250, kterymi by nepohrdl ani strejda Petr) -> 23km horsky beh s vybehem/lezenim na dva vrcholy: Barker Peak (2496 mnm) a Twin Peaks (2709mnm) -> a na kole zase zpet. A tak to i probehlo.. Rano jsem sbalil 3 flasky s vodou, 2 energeticke gely, tycku, fotak, mapu, celovku a vyrazil jsem na vec. Vyjet na Barker Pass na tom mem starem pujcenem ori byl heroicky vykon (cestou jsem mijel silnicare na Specialized kolech za 100 tisic, koukali na me dost nechapave - hlavne ti, ktere jsem predjizdel), asi v 11 nechavam kolo kilak pod Barker passem, kde se napojuji na nejznamejsi trail okolo jezera -Tahoe Rim Trail, na kterem travim cely den az k Twin Peaks. Byl to skvely den, az na to ze na takovy vykon opravdu nestaci 2 gely a tycinka a 2 L vody.. Doslo mi asi 5km od kola a dost jsem se protrapil v tom horku.. Kazdopadne to pro mne byly velke zazitky - bylo to poprve, co jsem byl v takovych velkych horach uplne sam, samozrejme je vzdycky lepsi s nekym ty vrcholy sdilet, ale tohle mělo taky něco do sebe, na Twin Peaks to byl silny zazitek. Ještě bych zminil, ze vrcholy tady vypadaji uplne jinak nez v Evrope. Zadne retezy, zadna lana, zadne vrcholove krize … Zadna cesta! Proste jen priroda. Traily vedou vetsinou 100-200 vyskovych metru pod vrcholem po vrstevnici a na vrchol se doslova leze po sutrech atd. Vrcholy nechavaji prirode a zadny retezy tam nervou - kdo si troufne, tak tam leze, kdo ne, tak zustava na trailu.. Hlavne na Barker Peaku to byl v silnicnich maratonkach dobry lezecky vykon. (ale nic nebezpecneho - mami, andi :-)) Nakonec jsem asi km od kola potkal sympaticky par, ktery mi daroval lahev s vodou a cestou domu, jsem se zastavil v praci a vypil asi 2 L coly na ex :D

Furt tady zminuji slovo „trail“ - ale nekteri mozna nevite, co to pisu - je to proste jednoduse nezpevnena cesta - idealni na beh, hiking nebo horske kolo. Na Tahoe Rim Trailu se setkate s nejruznejsimi povrchy - od kamenu, korenu přes snih, pisek hlinu az po travu, je to jeden z nejznamejsich treku na svete - 266km dlouhy. Fakt nechapu, jak to Kilian Jornet mohl prebehnout za 38 hodin - sice jsem tam dal 23km beh, v nekterych castech mate pocit, ze doslova letite (z kopce :D ), za to nektere casti byly pro mne tak prudke, ze jsem automaticky prepinal na chuzi..

Tak to jsem se zase nechal unest psanim o sportu, priste tedy něco o mestech a zivote tady :-) 

Podvecer na jednom z vrcholu Eagle Rock.

Dobeh na zavode..

Jedina moje fotka ze zavodu, kdy me cvakl Chris.

Par desitek vyskovych metru pod Barker Peakem, celkem jde videt i ten sklon..

Typicky hreben na Tahoe Rim Trailu. V pozadi Lake Tahoe.

To jsem potkal dva horolezce z Hawaje, tak jsem toho vyuzil a nechal se vyfotit ..

Cela Sierra Nevada a Kalifornie pode mnou :-)

Lezeni na Twin Peaks (2709)

Moje staricke dosluhujici silnicky.. Ten hreben naproti prebehly!

Vrchol Twin Peaks.

2 comments:

  1. Vojto,dík za další skvělé počtení, v životě nic takového nedokážu, ale o to víc zábavné je si to tom všem číst:-) at se vede!

    ReplyDelete
  2. Vojto, díky. A gratuluju k výsledku v závodu!

    ReplyDelete