Tuesday, June 26, 2012

USA_03: Prace & Couchsurfing


Jak jsem zminil na konci minuleho prispevku, couchsurfing u Todda byl bohuzel casove omezen :-) Hlavne ale mesto Truckee, u ktereho Todd zije, je asi 40km daleko od práce, coz by stejne nepripadalo v uvahu. Zadny další couchsurfer se neozyval, takze mi nezbylo nic jineho nez se odebrat do zdejsiho nejlevnejsiho hostelu, který je ve mestecku Kings Beach. I presto, ze je to zdaleka nejlevnejsi ubytovani zde u Lake Tahoe prijde noc na 30 dollaru ve sdilenem pokoji pro ctyri lidi.
Nastesti se na me opet usmalo stesti a v hostelu jsem stravil jen dve noci. Diky tomu, ze hostel je taky celkem dost vzdalen od West Shore Cafe, kde pracuju, jsem zacal trestat stopovani. (sice TART bus jen 3,5 $, ale každý usetreny dollar do zacatku dobry..). Stopovani jde v USA, aspon tady u Lake Tahoe, bezvadne. Vetsinou cekam tak 5min a i diky tomu poznavam hrozne moc lidi. Co se tyce tech dvou noci v hostelu, tak ty bych zaradil mezi ty min zajimave zazitky z meho pobytu v USA. Akorat jsem se tam setkal s ostatnima mezinarodnima pracantama ve West Shore Cafe - celkove je tam letnich brigadniku asi tak 30-50 hadam, z toho drtiva vetsina jsou mladi americani, pak ja z CR, jedno devce z Turecka, 4 slovaci a 2 polaci. Jsem rad, ze mam smeny s americanama, prece jen kvuli tomu jsem do USA jel. Zpet k tem dvoum nocim v hostelu - jak jsem zminil, 30 babek bylo za sdileny pokoj. Ja si myslel, ze mam stesti a jsem v nem sam. O to vic jsem byl prekvapany, kdyz jsem o pulnoci dorazil z práce na pokoj a tam byl asi 60-lety mexican - ne ze ja bych byl naka slecinka - ale on byl proste celkem spinavej :D No nic, rikal jsem si, to preziju.. Kazdopadne to byla zajimava noc - mexikanec brutalne chrapal, takze jsem asi do 2 do noci nemohl usnout (fakt to bylo hlasite..). Pak jsem konecne zabral, ale netrvalo to moc dlouho, cca 3:30 AM se mistr vzbudil a zacal si balit svých par svestek a razil do sichty. Cimz me samozrejme vzbudil, takze jsem se tu noc doopravdy moc nevyspal.
Kazdopadne se na me usmalo stesti - ozval se dalsi couchsurfer, Gary. Jeho nabidku na 3 dny stravene u nej a u jeho zeny Jimy, jsem bral vsema deseti. A byla to dobra volba - Gary a Jima (oba 65) jsou skveli lide, na svůj vek velmi aktivni. Diky tomu, ze mají asi celkem vydelano, si uzivaji zivota. Cestuji a hlavne sportuji. Gary jako spravny workoholik ještě k tomu stále pracuje. Bylo to moc prijemne setkani, u skvele vecere (tortilly - bezna americka vecere..) jsme probrali spoustu temat, hlavne mi chvili trvalo vysvetlovani pojmu „czechoslovakia“. Dalsi den jsem se probudil, Gary v praci, Jima na tenise - cely dům pro sebe (a ze to byl obrovsky dům..). Gary mi poradil, ze kousek od jejich domu je Tahoe XC Centre - obrovsky areal desitek km trailu - v zime upravene stopy na klasicke lyzovani, v lete traily na trail running a mountain biking. Takze jsem mel o program postarano, vyrazil jsem na cca 15km beh, jedine ceho jsem se bal, byli ti medvedi. S Garym a Jimou to bylo opravdu mile setkani, urcite se během leta mockrat setkame - pro me je skvely zazitek hlavne to, ze mi nabidli pujceni kola na cele prazdniny zdarma, coz je pro me skvele! Spolecne stravene dny jsme zakoncili ve Squaw Valley na prezentaci Western States 100 miles a premiere filmu Unbreakable, ale o tom az priste..
Slibil jsem, ze napisu něco malo o praci. Prece jen pracuju tady proto, abych si mohl dovolit všechny ty zazitky, o kterych tady pisu. Skrz cely ten byrokraticky proces jsem se dostal az sem,  do USA - kazdopadne „paperworks“ nekonci - zítra musim zajet do Rena pro Social Security Number, další oficialita :-) Hlavne ale nechapu, proc nas studenty tolik drti na všech tech povolenich a vizach - vzhledem k tomu, ze je to vsude plne mexicanu, kteří ocividne pracuji vsude nacerno. TART  busy ostatne jezdi vicemene jen mexicani  - když jsem jim tuhle jel brzo rano do práce, tak jsem se citil skoro jak american, v buse bylo tak 25 mexicanu a ja :D
Jak jsem zminil, pracuju v restauraci, která se nazyva West Shore Cafe, je primo na brehu Lake Tahoe v mestecku Homewood. Je to krasna restaurace s molem, ja jsem kazdopadne stistko, ze tam pracuju - veceri bych si tam rozhodne dovolit nemohl. Pracuji v kuchyni, vetsinou mam smenu s Codym nebo Brianem, vždy mame co delat, takze to ubiha rychle a je to s nima sranda. Mame na starosti hlavne nadobi - obsluhujem takovou obri mycku. Je to normalni manualni prace, za 9 dolaru na hodinu, 14 za prescasy. (coz celkem jde, dost často se zahranicnim studentum plati pouze min.mzda 7,5 $). I když je moje anglictina pomerne na dobry urovni, pozici cisnika nam proste nedaji - i dishwasheri jsou sami americani (krome nas par evropanu..), proste je to v dnesni době s tema brigadama tezky. Kazdopadne na praci si rozhodne nestezuju, jedine co cisnikum zavidim, jsou tucna dyzka (jak se to pise??). Jedna z vyhod, ktere prirozene plynou z prace v restauraci, je neustaly prisun (v tomto pripade luxusniho) jidla a piti - 2x za smenu mame regulerni jidlo, vetsinou jsou to teda hranolky s nejakym masem ci hamburgrem, kridylka, stehna, nekdy testoviny a salat atd.. obcas na nas ale vytasi nejakou specialitu jako jehneci nebo tak. Krom toho se snazim jist hodne salatu atd, at nejim furt smazeny.. :) Kazdopadne moje stravovani probiha stylem - pracovni den = prejidani, volny den = cekani zaludku na pracovni den :D (to samozrejme prehanim, ale něco pravdy na tom bude..)
No, dnes to bylo takove v rychlosti - brzo dam snad zajimavejsi prispevek (prispevek o praci si ale nekteri z vas vyzadali!!) ze Salamon Trail Tour - kde jsem mel to stesti probehnout se s nejlepsimi trail bezci světa (nikdy jsem nikoho nevidel takhle bezet v terenu, osobne jsem se dokonce poznal s Ricky Gatesem a bezel jsem s Ryanem Sandesem, ktery skoncil na WS100 letos druhy..) a hlavne z meho prvniho bezecke zavodu, který se konal ve Squaw Valley. Taky v kratkosti napisu něco o 5 dnech stravenych v obrim „studentskem“ dome, kde jsem prespaval na gauci poslednich x noci diky Kennymu z kuchyne a jeho kamaradum.

Jeste aktualni info - vypada to, ze se po dvou tydnech snahy konecne usadim - nasel jsem skvely pronajem kousek od práce, jezera i Tahoe Rim Trailu. Vice priste!

PS (vtipna vlozka o organizaci nejvetsiho ceskeho bezeckeho zavodu): 

Mozna jste nekteri zaregistrovali, ze jsem spolecne s jirkou, martinem a zdenkem vyhral stafetu v ramci prazskyho maratonu. Dle cen z minulyho roku nam slibovali jako vyhru auto na 1-2 mesice... kazdopadne na prepychovem veceru v Hiltonu nas dost zklamali, nejen ze zadne auto, ale skoro zadne ceny (krome baru zdarma teda). No a ted, 26/6 mi napisou maila, ze nase auto je pripravene na mesic cervenec :D (to jen takova ceska vsuvka do meho americkeho povidani..)

Jeden z mnoha stopu - ja, Stoky, Chris. Tri na dvou sedadlech, silena jizda :D

Skvely vecer u Garyho a Jimy

Tahoe XC Centre - desitky a desitky km skvelych trailu

Spojka ke vsem trailum v okoli Dollar Pointu

Obrovske stromy :-) Nedokazu si predstavit ty v Redwood National Parku!

Jeden z typickych trailu, Green Meadows

Normalni velikost sisky v Lake Tahoe :-)
To jen pro orientaci, v jake casti USA zhruba jsem.

No comments:

Post a Comment